Кризата и масовата истерия покрай коронавируса в България създаде благоприятни условия производителите да играят с ценита в тяхна полза и да извиват ръцете, както на масовия потребител, така и на доставчици, аптеки и всички останали по дистрибуторската верига. Медицински представител се свърза с TrafficNews, за да разкаже каква е ситуацията в страната към този момент и да разкрие нередностите, свързани с цените на основни медикаменти и медицински консумативи.

"Продавам апарати и инхалатори, витамини, маски и ръкавици. Работим основно с аптеки и болници. Фирмата, в която работя е основен представител за България на марката Х. Към днешна дата ни спряха доставките, заради пренасочване на термометри към Китай", разказа пред екипа ни медицинският представител. Единственото, което в момента компанията прави е да доставя наличните консумативи на аптеките и крайния потребител, без обаче да има захранваща доставка.

"Ситуацията е напрегната, суровините на цените се променят всеки час. Производителите не могат да смогнат с производството. Каквото излезе като готова продукция се продава за един-два часа. Ние даваме стоката на квотен принцип, за да има за всички и напрежението ескалира. В същото време Китай излиза от кризата и започва да работи, което е добрата новина. Но за останалата част от света кризата продължава и вероятно ще ескалира в някои райони".

Цената, която фирмата представител за България на въпросната марка получава за маските и ръкавиците е от порядъка на 60 - 70 лв. за кутия. При положение, че преди кризата с епидемията от коронавирус те са били на доставна цена от 4 лв. за 100 бр. Спиртът и дезинфектантите пък бележат скок в цените с около 30 %. Най много се спекулира с безконтактните термометри, които са споскъпнали със 100% надценка, но и тях отдавна ги няма на пазара, разкрива медицинският представител и допълва:

"Потърпевши сме ние, на които реално ни извиват ръцете с цени и това стопира работата ни. Дори не си получаваме предплатената стока, защото някой дава повече пари и стоката отива при другия. В момента всичко е насочено към печалбарство. И никой не знае къде отива всичко продадено, защото никой не се пази и не носи маски и ръкавици. Болниците и персонала страдат от това. Те са най застрашени заедно с фармацевтите".