Медици от клиниката по белодробни болести "Света София" вече са готови да напуснат, не виждат обезпечение за коронавируса, приели са близки контактни лица на заразените от "Пирогов", ползвайки налични обикновени маски, коментират медиците пред Нова телевизия.

Поне 6 души са приетите със съмнения за коронавирус. Медиците не са готови да жертват живота и здравето си и най-вече на близките си без обезпечение за сигурност и дори места за пребиваване, ако се наложи 14 дни карантина.

Дежурните екипи обясниха, че не знаят кога ще има достатъчно маски, облекла, почистващи материали, въпреки че от управата на болницата обещават някакво количество още днес.

Тестовете според тях ще са налични в петък и самите те ще трябват да вземат пробите. Медиците не са сигурни, че ще могат до се предпазят от заразяване.

6 медицински сестри имат подадени заявления за напускане, очакват се още, напуска и лекар от дневна смяна.

"Преди два дни получих информация, че в болницата ще се приемат хора със симптоматиката на коронавирус. Това при положение, че няма необходими условия на труд и нужните работни облекла. Хората искат да си подадат оставките", обясни д-р Андрей Коцев, Синдикат "Защита".

"Изправени сме пред тежка ситуация. Разбираме, че трябва да работим с пациенти, които може да имат коронавирус. Не съм готова психически и днес си подавам заявлението за напускане. Обичам си работата, но не съм готова да работя при тези условия. Чувстваме се притиснати", коментира старшата сестра на болницата Мариана Стоименова.

В болницата очакват защитни облека към 14 и 30 часа, трябва да пристигнат поне още 10 облекла.

Междувременно бе съобщено, че пристигат договорените предпазни облекла и маски от Турция, очакват ги на ГКПП "Капитан Андреево", като на място ще ги получи зам.-здравният министъ Бойко Пенков.

Очакват се два камиона с доставки, първият от тях вече пристигна и всеки момент ще бъде разтоварен в халето на митниците. Общо 50 000 маски с висока защита, 100 000 защитни и предпазни облекла, както и 100 000 очила ще бъдат доставени днес с двата камиона на "Капитан Андреево".

Според изчисленията на здравните власти, тези облекла ще трябва да стигнат на държавата ни за около месец.

"Това е първата чакана от нас доставка. Очакваме 100 000 костюма, 100 000 очила, 50 000 маски и това са неща от първа защита. Това са предпазни маски с висока защита. Цялата доставка ще стигне за месец. Очакваме в петък да дойдат още два."