Мечокът Веско от Столичния зоопарк, който беше любимец на много малчугани, вече има нов дом в парка за танцуващи мечки "Белица". Надеждите са там животното, което е слабо и прегърбено, да се чувства по-добре. Медицинските изследвания ще покажат дали в случая става въпрос за генетичен проблем, обясниха от "Четири лапи" пред TrafficNews.

Мечокът е роден преди 9 години във Варненския зоопарк, но след това е преместен в София по стечение на обстоятелствата. 

В морската столица Веско се появява на бял свят заедно със свое братче. Едното мече е преместено в нов дом в Унгария, а другото трябва да замине в азиатски зоопарк. За нещастие, плъзва епидемия, която налага пълна забрана за транспортиране на животни в Азия. Така Веско заминава за София, където живее 8 години. 

"Мечокът тежи едва 120-150 килограма. Първоначално е временно настанен в Столичния зоопарк през 2011 г. Въпреки усилията да му бъде намерен нов дом, никоя зоологическа градина не иска животното, защото е много слабо и няма как да го показва на посетителите си", обясни Явор Гечев от "Четири лапи" пред TrafficNews.

С общи усилия Веско получава шанс за изцяло нов живот в парка "Белица". Преди да бъде транспортиран в сърцето на Рило-Родопския масив, мечокът ще претърпи необходимите медицински прегледи и изследвания. Ще му бъдат направени скенер и ехограф, за да се установи дали причината за недостатъчните му килограми е генетичен проблем. При Веско се наблюдават и поведенчески отклонения.

Когато пристигне в "Белица", мечокът ще бъде настанен в изолирано помещение, за да свикне с обстановката. Природозащитниците не очакват, че Веско ще заспи зимен сън, но се надяват, че той ще се чувства по-добре в новия си дом. Той ще живее в по-широко помещение спрямо това в Столичния зоопарк.

Междувременно по-голямата част от мечките в "Белица" вече спят зимен сън. Изключение правят Йета и Сейда, които все още са будни и обикалят наоколо. Мечката Настася също се приготвя за дрямка, като усърдно събира сухи листа и борови иглички, за да застели бърлогата си.