Мечка с малко нападна пчелин в маданското село Митовска, съобщават от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Сигналът за щетите, нанесени от дивите животни е подаден в неделя. При огледа е установено,  че 7 от общо 11 кошера са съборени.

По извадените пити са открити следи от нокти на мечка. В близост до пчелина има следи, по които може да се съди, че щетата е нанесена от женска мечка с малко. Пчелинът не е бил обезопасен с ограда или електропастир, коментират от Екоинспекцията.

С оглед покачването на температурите през последните дни и значителната загуба на тегло на мечките през зимните месеци не са изключени нови нападения над селскостопанско имущество, предупреждават от РИОСВ-Смолян. Оттам призовават стопаните да предприемат превантивни мерки. 

За предотвратяване на нападенията е добре да се поставят телени или електрически огради, недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир, и затварянето им през нощта. Това е първото мечо нападение за 2019 г. РИОСВ-Смолян ще изготви предложение за обезщетяване на собственика.