Мазилка пада на парчета от покрива на детска градина "Мая", сигнализират притеснени родители. Според тях зданието, в което се помещава забавачката, се нуждае от спешен ремонт. Проблемът продължава от няколко години, но действия за разрешаването му в дългосрочен план не са били предприети. 

Част от сградата е била санирана по проект. По неясни причини обаче, едното й крило е останало без външна изолация. Няколко години по-късно мазилката в тази част на детската градина е в плачевно състояние. Само на няколко метра са и игрищата, където се забавляват малчуганите. 

"Много пъти сме коментирали проблема с родители и с ръководството. Наистина, игрищата са оградени, но за да стигнат до тях, децата ни минават през компрометирания участък. Ами ако нещо се стовари на главите ни, когато дойдем да ги приберем? Или пък, не дай Боже, върху техните?", пита читателка на TrafficNews.bg.

Наш репортер се свърза с директора на детското заведение Стоил Семерджиев. Той потвърди, че до момента е имало няколко случая на паднала мазилка, но според него това е ставало само при лоши метеорологични условия.

"Когато времето е лошо, децата не са навън и няма опасност за тях. Предприел съм всичко, което мога да предприема - уведомил съм районната администрация, Голяма община и Жилфонд", коментира Семерджиев. На въпрос от колко време продължава проблемът, ръководителят отговори, че това е състоянието, в което е заварил сградата, когато е станал директор.  

Свързахме се и с Община Пловдив, откъдето предприеха проверка по случая. В действителност в ОП „Жилфонд” са постъпвали сигнали от г-н Семерджиев, потвърдиха от там. Екипи на предприятието са извършили необходимите текущи ремонти. На място обаче било установено, че сградата се нуждае от по-мащабен ремонт, какъвто не е в компетенциите на общинското предприятие. 

"От Жилфонд са уведомили директора, че сградата се нуждае от ремонт, за да може той да предприеме необходимите действия", обясниха от градската администрация. Ако такива бъдат предприети, най-вероятно средствата за саниране на останалата част от сградата ще бъдат заделени от бюджета през следващата година.