Мъжки рожби, здраве и берекет си пожелаха смелчаците, които скочиха в ледените води на река Перущинска. По-рано днес седем младоженци, сключили брак през изминалата година, и техните кумове, се потопиха в ледения вир. Ритуалът "Къпанки" е характерен единствено за този регион и традиционно се отбелязва на Ивановден, по стар стил. 

Преди да се отправят към реката, младите мъже бяха посрещнати на централния площад "27-и априлий". Шествието премина под съпровода на традиционна българска музика. Кметицата на община Перущица Мария Вълканова пък ги нарече за здраве, топлина, семеен уют и благополучие. Тя ги поздрави за смелостта да скочат във водата, за да спазят традицията. Младоженците получиха и символични подаръци, за да запомнят този ден. 

"Много обичам жена си. Пожелавам си да ми роди момченце, после може и едно момиченце", сподели пред наш репортер един от мъжете. Той подчерта, че с гордост спазва традициите, защото те го карат да се чувства българин. И призова своите съграждани да следват примера му, да бъдат българи и да тачат родните обичаи. Някои от младите мъже за втори път скачат в реката. Сред кумовете бе и жител на града, който миналата година бе "окъпан", след като мина под венчилото. Припомняме, че тогава в Перущица се завърнаха и гурбетчии от Англия, дошли специално, за да спазят обичая.

Трима младоженци скочиха във водата на Къпанките в Перущица ВИДЕО И СНИМКИНякои от смелчаците се върнаха от чужбина, специално за да спазят обичая

Подготовката за празника започва отрано, като смелчаците подгряват с вино. Смята се, че къпането носи здраве и берекет в семейството. Преди да скочат, те изсипват в реката менче с вино. Потапят се във водата по няколко пъти. След това вадят вода от реката и пръскат с нея насъбралото се множество. Според традицията младоженците трябва да изсипят част от нея в ръкава на булката, а след това да полеят и лозите за здраве и берекет. Вярва се, че това води до плодородие.

Седем младоженци и техните кумове скочиха във водата на Къпанките в ПерущицаСмелчаците спазиха традиционния обичай, характерен само за този регион