Онкоболни вече месец са оставени без животоспасяващо лекарство. Пациенти с рак на кожата от няколко града в страната не могат от месец да вземат медикамента, който са ползвали досега, заради административни спънки.

Подготвя се протест пред сградата на здравното министерство, а от ведомството обещаха до седмица да решат проблема.

Съпругата на Веско Мустафов от Пловдив – Иванка има рядък меланом на кожата. Претърпяла е 12 химио и лъчетерапии без резултат, докато на пазара влиза нов препарат. Месеци наред семейството събира 140 хил. лв. и само купува лекарството, което струва 5100 лева на месец. Самото лечение в рамките на 30 дни излиза на пловдивското семейство непосилните 20 хиляди лева, разказва самият Веско пред TrafficNews.bg

От година държавата го плаща и има защо. От месец обаче лекарството го няма. На пазара у нас е регистриран нов по-евтин медикамент, който според действащите правила вече се плаща от държавата.

Днес Съветът по цени и реимбурсиране е взел решение за разделяне на двата продукта в две отделни групи, които се реферират самостоятелно. Това ще доведе до корекция в цената на липсващия продукт и ще даде възможност на лечебните заведения да го осигуряват на нуждаещите се, пишат от министерството.

Другата седмица пациентите се стягат за протест. Те остават в очакване на дошлата блага вест, че от 3 април животоспасяващото лекарство ще го има.

TrafficNews.bg