Заради съмнения за коронавирус община Елин Пелин въведе вечерен час за учениците. Децата и младежите до 18 години нямат право да излизат след 18 часа. 

Двама души - мъж и жена, са с положителни проби при първите тестове. Почувствали са се зле след пътуване до Сърбия. 

Днес се очакват резултатите от повторните им проби.

"Това, което знаем от жителите на Голема Раховица, че тези жители са били на пътуване до Сърбия. Прибрали са се в петък. Почувствали са дискомфорт и са си направили тест, който е бил отрицателен. След вдигане на температура - правят нов и той е бил положителен", каза кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов в ефира на "България сутрин".

Той посочи, че гражданите са информирали Районното управление в Елин Пелин, РЗИ и оперативния щаб. 

"Ние разговаряхме с тях, те не са общували с никого, не са ходили до магазините. Очаквам мнението на лекар дали ще бъдат транспортирани до София или ще останат в домашна среда. Най-важното е, че не са имали контакт с други хора", каза още той.

Двамата са на около 66 години.

"Адмирирам всички действия на правителството и съм сигурен, че това ще окаже доста голяма превенция по отношение на вируса. На местно ниво дезинфекцираме всички обществени места, както и улиците", коментира още кметът на община Елин Пелин.

Припомняме, че вчера кметът на община Гоце Делчев актуаризира своята заповед относно изпълнение на противоепидемични мерки на територията на община Гоце Делчев срещу разпространението на коронавирус. Една от новите мерки е въвеждане на вечерен час. Забранено е излизането от 20.00 до 8.00 часа, ако то не е свързано с посещение на на личен лекар, лечебно заведение, аптека и магазин за хранителни стоки. Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места.

Пред търговските обекти да не се разполагат щендери и маси за излагане на стоки, плодове и зеленчуци. Преустановява се ползването на улични автомати за напитки. Забранява се събирането на повече от две непълнолетни лица на обществени места – паркове, градинки, дворове на училища и детски градини, спортни площадки и други. Забранява се излизането на непълнолетни лица за времето от 20.00 ч. до 08.00 ч. без основателна причина.