Повечето деца на неговата възраст си играят с колички, конструктори, пистолети. Лъчезар си играе с числа. Научава се да брои до десет, когато е едва 2-годишен. Днес брои до много по-далеч и има 14 математически отличия зад гърба си.

Лъчо е от Бургас и стана известен като детето-чудо - 6-годишното момче, което направи истински фурор по време на Международната олимпиада по математика в Тайланд. Момчето реши 30 задачи за по-малко от час, събра погледите на състезателите от цял свят и сложи в малкия джоб на малките си панталони над 1500 свои опоненти от 21 държави.

Наследява влечението си към числата от единия си дядо. Мъжът е учител по математика и е директор на училище в Опак, пишат от "Труд".

Първото състезание по математика на малкия Лъчо било, когато бил едва 5-годишен. За пръв път обаче излиза да се състезава в чужбина. Досега всички са били в България. Първо квалификацията е била в Стара Загора през октомври миналата годита. Там е събрал максимален брой точки и получил звезда за перфектен резултат.

По време на Международната олимпиада в Тайланд Лъчо и другите български представители предизвикват истинска сензация и се прибират у дома с куп отличия - 6 купи – 3 шампионски и 3 вицешампионски, и 32 медала, от които 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови.

Макар и да е математически гений, 6-годишният Лъчо има други планове за себе си. Мечтае да си построи хотел на 100 етажа на брега на морето, в който самият той ще работи като рецепционист. Вътре ще се предлага храна от градината на дядо му, а готвачи и рецепционисти - всичките му приятели.

Шестгодишно момче грабна златен медал на олимпиада по математика в ТайландТова е десетата награда на младия математик Лъчезар Томов от Бургас