9 предупредителни протокола са съставили служителите на "Общинска полиция" във връзка с изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за носене на маски в градския транспорт. Това съобщи началникът на сектора главен инспектор Костадин Костов. Проверките са продължили през целия вчерашен ден по всички линии в 137 автобуса.

"Маските са задължителни за пътниците, шофьорите и кондукторите, както и правилното им носене, така че да обхващат носа и устата. Трябва да ги носят за своя безопасност и за тази на околните," сподели Костов.

По думите му по-голямата част от гражданите знаят и изпълняват указанията за спазване на мерките срещу разпространението на COVID 19. Тези от тях, които не носят лични предпазни средства, биват сваляни от автобусите.

Директорът на ОП "Организация и контрол по транспорта" е изпратил писмо до всички фирми превозвачи за спазване на указанията на Министерството на здравеопазването и за по-засилена дезинфекция на автобусите.

Проверките на общинските полицаи ще продължат и в следващите дни, съгласно заповедта на кмета на Пловдив Здравко Димитров, която регламентира ежедневни проверки в масовия градския транспорт за спазване на въведените противоепидемични мерки.

Община Пловдив призовава гражданите да бъдат дисциплинирани и да носят маски в затворени пространства, да дезинфекцират ръцете си и да спазват дистанция.

Официално: Здравко Димитров издаде заповед с противоепидемичните мерки в ПловдивМероприятията на открито и закрито ще се провеждат при заетост на местата до 30%, в градините се допускат само деца, които са вече записани