Шокираща гледка в Плевен. За мъртъв кон насред тротоара алармира възмутена жителка на града. Тя е заснела видео, в което се вижда как животното лежи безпомощно пред магазин. Случката, за която гражданката разказва в отворено писмо до институциите, се разиграва в 19:30 ч. на 3 август.

"Реших да спра и да помогна, ако има нужда. До животното имаше каруца с друг кон и няколко човека, единият от които (по думите на очевидци от магазина) бе собственикът. Докато обърнах колата и паркирам, той беше тръгнал. Оказа се, че животното е починало преди броени минути, а неговият собственик (пак по думи на очевидци) е отишъл за помощ и с нея ще се върне да си прибере трупа", разказва жената в социалните мрежи.

След като подала сигнал на 112, плевенчанката получила обаждане от дежурен общински служител. Той попитал какъв е проблемът и дали ромите са обещали да дойдат да си вземат трупа.

"На което аз отговорих, че не е редно животно с неясна причина за смъртта да бъде прибрано от неговите собственици, а от екип на ОДБХ или екарисаж. Поисках общинският служител да се идентифицира, но той отказа. На въпроса ми кога ще дойде длъжностно лице при трупа, за да не отиде за луканка, той отговори "И какво толкова, ако отиде за луканка?", продължава ужасяващият разказ.

След проверка става ясно, че единствено колите на екарисаж имат право да взимат трупове. 

"После пак звъня на дежурния към общината да обясня какво да прави, може пък човекът да не е инструктиран и да няма опит в точно такава ситуация „Здравейте, мой познат ветеринарен лекар провери и каза, че трябва да потвърдите плащане на инсинератора , за да тръгнат от София“. „Ами като толкова знае вашия приятел, защо не организира той взимането на животното?“, пише още свидетелката на шокиращата гледка.

"И какво като има умрял кон? Вземете си сандвич и стойте там, ако искате и цяла нощ! Какво искате от мен? Ако искате да дойда да ви правя компания, това е друг въпрос. Вие като каква се обаждате?", бил отговорът на дежурният ветеринарен лекар към ОДБХ Плевен, д-р Цонев.

"В 20:45 ч. на място пристигна фадрома , изпратена от общината, трупът беше натоварен в открит камион и откаран незнайно къде, но по думи на дежурния към общината, щял да престои „там“ до понеделник, когато ще дойде колата на инсинераторите да го вземе. Та това са 2 дни на 35 градуса. Сами преценете дали това редно", продължава разказа на плевенчанката.

Ужасяващите кадри са споделени едва преди 15 часа, а вече имат 65 коментара и 145 споделяния. Потребителите във Facebook са възмутени от безразличието на институциите и нехуманното отношение към животните.