Преди "Люлин" беше известен с гангстерите си, сега по-страшни от тях са глутниците бездомни кучета, които скитат в столичния квартал. Това се оплакаха пред TrafficNews група майки от бетонната спалня, в която живеят 120 000 души.

Проблемът се наблюдава от дълго време, но според гражданите не се взимат адекватни мерки и много е вероятно това да завърши с трагедия. 

"На моята улица има над 10 кучета, които ходят на глутница. Денем са безобидни, но вечерно време положението става страшно", разказа 35-годишната Йоана Димитрова, която живее в "Люлин" 6.

По думите й животните са доста едри и агресивни, дори без да бъдат предизвиквани. Именно това е причината за притеснение от страна на майките в "Люлин", особено когато се прибират сами с децата си. 

Подобна е ситуацията и в други части на квартала, разположен в северозападната част на София.

"Оставяме им вода и храна, все пак са живи същества. Но това не променя факта, че кучетата трябва да се кастрират, за да не се размножават постоянно. Има толкова много ветеринарни клиники, но липсва инициатива", заявиха още люлинци.

През деня животните се разхождат сами, но вечерта се събират на групи и често лаят по преминаващите хора и коли. Съкварталци се оплакаха пред дошлия екип на Нова телевизия, че се придвижват с пръчки и свирки, за да могат да се защитят от псетата. 

По-рано днес от общинско предприятие "Екоравновесие", което регулира популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община, заявиха, че мобилни екипи са посещавали района над 10 пъти, но не са намерили глутници. Открити са само две кучета, за които живущите сами се грижат. От "Екоравновесие" обясниха още, че през тъмната част на денонощието улавянето на бездомните животни е изключително трудно и рисковано за гражданите.