Деца от села край Ловеч рискуват живота си, изпречвайки се на пътя на автомобилите, а родителите им печелят от застраховката "Гражданска отговорност" или бързи пари, дадени от шофьорите на момента.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи даде пример с дете, което се хвърля срещу автомобила, който е почти спрял.

След това се появяват 20-ина роми, които започват да пищят, а детето театрално влиза в роля. Целта е на момента да се вземат пари от шокирания водач.

Ромите от селото отричат да са част от подобна измамна схема, а полицията и кметството нямат данни за такива нарушения.

Тодоров посочи пред Bulgaria ON AIR, че между 50 и 100 млн. лева годишно е обемът на застрахователните измами в страната.

5-10% от платените обезщетения у нас са в резултат на измами, отбеляза той.
"Говорим за много сериозен терор върху застрахователите и обществото", заяви той.

"Направихме справка, която показва, че в Български извор за две години няма ПТП с пешеходец, но в предишното село - Брестница, има 4 ПТП-та с пострадали пешеходци. Обикновено са малки деца", каза още Тодоров.

Адвокатът по застрахователно право Николай Димитров коментира, че България не е лидер в този вид измами - безспорен лидер е Италия, където това е масов бизнес.

"Случва се живи хора да получават смъртен акт и техните наследници да получават обезщетения за това. В България това са изолирани случаи. В тази порочна схема участват родители, деца, разследващи органи, служители на застрахователи", обясни юристът.