На 16-17 юни ще се проведе международно въздушно учение по линия на НАТО  "Swift Response 19" част от - "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019". 

Учението ще се проведе в района на с. Чешнегирово, община Садово в часовия пояс от 24:00 до 3:00 часа сутринта. В него ще участват 500 военнослужещи и множество летателни апарати. Въздушно-десантната операция ще се проведе в реални условия с десант на парашутисти и спускане на техника от въздуха.

След проведени конференции още в началото на година с участието на представители от дирекция "Операции и подготовка", Съвместното командване на силите, командването на Сухопътни войски, командването на Военновъздушните сили, 68 бригада "Специални сили" и офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ е решено района за провеждане на учението "Swift Response 19" да бъде летище "Чешнигирово". 

Именно в летището с отпаднала необходимост "Чешнигирото" ще се осъществи тактически въздушен десант на договорена зона за десантиране. За целта то беше разчистено изоснови от буйната растителност, която го бе завладяла, след като дейността на него бе прекратена. Площадката бе дадена и за сертифициране от 82-ра въздушно преносима дивизия - САЩ.

Припомняме, че в многонационалното учение "Black Sea/Balkans Regional Exercises 2019" се планира да вземат участие военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Македония и Украйна, общо до 8 000 души, до 1 200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства.