Българската поговорка "Вода гази, жаден ходи" вече няма да се отнася до пациентите на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в столичния квартал "Овча купел". От днес там функционира амбициозна програма за балнеология и калолечение, която ще позволи на медиците да бъдат в помощ на пациентите през цялата година.

С финансовата помощ на Министерството на здравеопазването е отведена минералната вода от каптажа до приземния етаж на болницата, където са изградени специални помещения, оборудвани с всичко необходимо за съвременни процедури по балнеология.

Въпреки че болницата съществува вече от седем десетилетия, лековитата вода можеше да се използва само в намиращата се до нея баня. Впоследствие тя спря да работи, а за пациентите остана единствено възможността да посещават близкия плаж, но само през лятото. През останалото време всичката вода просто изтичаше в канализацията.

"От днес нататък нашите пациенти ще могат да ползват уникалната овчакупелска вода целогодишно, с помощта на нашите специалисти – лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти и медицински сестри", заяви по време на откриването Петранка Лалева, заместник-изпълнителен директор на болницата.

Церемонията по откриването на новия център уважи и заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

Снимка: БГНЕС