100-годишен юбилей на д-р Иванка Овчарова отбелязаха в Кърджали в неделя. Столетничката основава очното отделение в местната болница в далечната 1959 година. Лекувала е там стотици болни, но помни името на първия пациентРаботила е заедно с д-р Атанас Дафовски, на когото днес е наречено лечебното заведение

"Завършила съм гимназия в Пазарджик. тогава се приемаха в Медицинския факултет 10 момичета и 100 момчета. Аз не можах да вляза и затова излязох извън България, в Братислава", спомня си Овчарова. 

Това се е случило през 1941-а година. Овчарова завършва Медицинския факултет на Софийския университет. След това от министерството я разпределили в чирпанско село, където прекарала една година.  

"В Кърджали дойдох през 1956-а година, а през 1959-а година открих отделението. То беше с 20 легла. Първият болен беше Тодор Сурков. Гледах да спечеля доверието на хората и мисля, че успях.", връща лентата назад лекарката. Вчера тя беше засипана с поздравления от близки и колеги. Зачете е и местната власта.

 "Днес имах честта и удоволствието да поздравя д-р Иванка Овчарова по случай нейния 100-годишен юбилей. Д-р Овчарова е създателка на очното отделение в МБАЛ "Атанас Дафовски" и негов дългогодишен ръководител. Една изключителна жена, човек и лекар, достойна за почитта и уважението на всички ни. Благодарих й за всичко, което е направила за Кърджали и неговите граждани. Пожелах й здраве и да бъде все така бодра и усмихната“, отбеляза в профила си във фейсбук областният управител Никола Чанев.