Два случая на смъртоносната конго-кримска химорагична треска бяха регистрирани за първи път тази година в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. 

Жена на 38 и мъж на 57 години са били напълно излъкувани от пловдивски лекари, след като са постъпили в здравното заведение в много тежко състояние и с кръвоизливи. 

Пациентите са от кърджалийските села Рогач и Чал, като вече са изписани и са си вкъщи. 

"Най-вероятно са били ухапани от кърлежи, докато са работили на открито в гората, тъй като по професия са лесничеи. Те не са усетили, че са били налазени, докато не са развили симптомите, характеризиращи заболяването - внезапно вдигане на висока температура, втрисане, болки по мускулите. Имали са гадене и повръщане", обясни пред Trafficnews началникът на инфекциозната клиника доц. Андрей Петров.

След 5 дни високата температура спаднала, но интоксикацията се засилила и започнало характерното за кримската треска кървене. Първо започнало от венците, а след това и от стомаха, червата, а при жената и от матката.

Мъжът и жената веднага били докарани в Пловдив в много тежко състояние и с реален риск за живота."Персоналът е имунизиран, тъй като кримската треска е заразна. Може да се предаде по кръвен път", допълва доц. Петров.

Проведена им е успешна терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи лекарства, след което те били стабилизирани. 

Лекарите съветват при разходки сред природата да не се носят сандали, а затворени обувки, както и дълги панталони и блузи с ръкави. След това цялото тяло да се проверява за кърлежи. 

Вирусът на Кримска-Конго хеморагична треска се предава на хората чрез ухапване от заразени кърлежи или чрез пряк контакт с кръв или тъкани на заразени пациенти или животни. Той причинява при хората тежко заболяване с фатален край, стигащ до 30% от случаите.

Кърлежите от вида Hyalomma се считат за основните вирусни вектори. Заболяването се характеризира с рязко начало на треска, главоболие, умора, миалгия (мускулна болка), както и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария. В тежки случаи се наблюдават хеморагични прояви, вариращи от петехии (малки точковидни кръвоизливи с диаметър 1-2 mm), епистаксис (кръвотечение от носа), екхимоза (малко червено-лилаво кръвоизливно петно по кожата или лигавиците) и гингивално кървене до тежки кръвоизливи от различни системи.