Посетителите на Националния природонаучен музей в София вече могат да разгледат голяма част от морските видове от остров Левингстън. Те са част от експозицията „Биоразнообразието в Антарктика“ и са дарени на музея от екипа на 27-мата българска антарктическа експедиция, която е събрала 17-те екземпляри на рибната фауна в периода от ноември 2018 до март 2019 г.

 Морските безгръбначни организими са събрани от доц. д-р Любомир Кендеров. За екземплярите от риба фауна заслугата е на Йордан Тодоров и Николай Николов, съответно комендант и логистик на Българската антарктическа база на Левингстън.
 
Един от най-интересните експонати е ледената риба, която няма хемоглобин. "Единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в кръвта, затова нейната кръв е прозрачна и това е нейната адаптация за студените условия. В кръвта й има други вещества - гликопротеини, които действат като антифриз. 

Това е единственият организъм, който няма да замръзне, няма да кристализира и загине", обясни доц. д-р Любомир Кендеров. Тя е на път да покаже как би могло човек да бъде замразен във времето, като за целта няма да бъде нужно да се замразява кръвта му, а тя да бъде заменена с кръвта на ледената риба, която е прозрачна.

Ръководителят на последната експедиция на на Белия континент проф. Христо Пимпирев обяви, че след няколко дни ще тръгне част от новата 28-ма експедиция, която за пореден път ще щурмува Южния полюс на Земята, в която той отново ще участва.