В сезона на отпуските много от хората си осигуряват всичко необходимо за пътуването преди да тръгнат на почивка. Включително и баските костюми и надуваемите артикули за плажа. Други пък решават да си закупят всичко необходимо, когато пристигнат на мястото за отдих. Независимо от това откъде ще се снабдим с принадлежностите за плаж, трябва да разчитаме те да са безопасни и удобни

Експертите от Комисията за защита на потребителите разкриха и кои са основните елементи на които трябва да обърнем внимание, когато искаме да сме сигурни в безопасността и качеството на продуктите, които купуваме. 

"Детските бански за малчугани до 7-годишна възраст в никакъв случай не трябва да имат връзки, които да се завързват зад врата, на гърба или кръста. Развързването им особено във водата може да създаде животозастрашаващи рискове и да доведе до сериозни инциденти. Избирайте такива модели, чиито връзки са надеждно закрепени и в двата края към основната част на банския", съветват от КЗП.

Те споделят още, че не са препоръчителни и украшения от типа на пайети и копчета върху банския костюм, защото крият опасност от задушаване при поглъщането им от най-малките.

Когато става дума за покупки през активния туристически сезон, в курортните магазинчета могат да бъдат открити множество причудливи сувенири и предмети, които сами по себе си не представляват опасност.

Но все пак не е изключено в ръцете на децата голяма част от тези изделия да бъдат използвани по опасен за тях начин и да се превърнат в "бомба със закъснител". Това например, са различни малки фенерчета или лазерни показалки със светлини в различен цвят, които при насочване срещу очите могат да увредят зрението.

Надуваемите артикули също могат да причинят нараняване при триенето на тялото с тях във водата - острите им ръбове, където се съединяват отделните части на изделието или ъглите са именно опасната част от интересните играчки за децата.

Но естествено първото нещо, което трябва да погледнете, когато купувате надуваеми артикули е кой е производителят и има ли знак със стандарта за безопасност. Цитирането на европейския стандарт за безопасност, както и на името или търговската марка на производителя, вносителя или доставчика винаги дават по-голяма гаранция за надеждността на продукта. 

"Запушалките за надуването на изделието не трябва да пропускат въздух, тъй като в противен случай може да се стигне до внезапно спадане и потъване.

В никакъв случай те не следва да стърчат повече от 5 мм над повърхността на изделието, когато то е надуто. Много е важно от гледна точка на безопасността всички въздушни кухини да са напълно надути", споделиха още от Комисията за защита на потребителите.   

Важно е и да бъдем информирани и за каква възраст и тегло е предназначен продуктът. Предупредителните надписи върху изделията съдържат важната информация, както и препоръка артикулът да не се използва от хора извън определения диапазон за тегло или възраст. 

"Предпочитайте ярките цветове! Искрящите и наситени цветове на надуваемите предмети ги правят по-лесно забележими във водата, което дава възможност за по-бърза реакция. В случай, че за кратък период детето остане извън зрителния контрол на родителя, той бързо да може да идентифицира местонахождението му преди да се е стигнало до някакъв сериозен инцидент", пишат в сайта на Комисията.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов препоръчва също винаги преди покупка да се направи справка в поддържания на интернет страницата на институцията регистър на всички забранени опасни стоки, за да се уверим дали избраното от нас не фигурира там.

Той съветва дори при най-малко съмнение да се подава веднага сигнал. Когато потребителят закупи доказано опасна стока, има правото да си върне парите от търговеца. Има право и на обезщетение за вреди.