Следващите няколко дни ще бъдат критични за областната болница в Ямбол, тъй като двете Ковид отделения вече са препълнени. Остър недостиг на лекари и медицински сестри не позволява разкриването и на трето отделение за заразени с коронавирус.

Над 40 пациенти с коронавирус са настанени в двете отделения и реанимацията на многопрофилната болница. На някои състоянието е тежко. В отделението по рехабилитация може да бъде разкрито трето Ковид-отделение с 24 легла и там да бъдат настанявани по-леките случаи, но са необходими 6 медицински сестри, с които областната болница не разполага, уточни заместник-директорът д-р Валентин Вълчев, пред БНР.

Ние за да разкрием нови отделения за работа с Ковид, това означава да преустановим работа по други специалности, за да използваме персонала. Проблемът е, че ние сме единствената болница в града, която поддържа спешност в огромен брой специалности с единственото спешно отделение, допълни той. До момента на апела на ръководството на болницата не са се отзовали лекари и медицински сестри. От двете частни болници също отказват да изпратят персонал. Разговорите на кметовете със сестри, които обслужват училища и детски градини, също не дават резултат.