„Аз съм просто 20-годишен ученик, който работи, играе игри в свободното си време и всичко останало като нормален човек“, това заяви Кристиян Бойков по повод обвиненията, че е хакнал сайта на НАП.

По време на ареста разказа, че получил нервен срив.

Според него и работодателя му Георги Янков всичко това може да е атака срещу фирмата, в която той работи. Според Кристиян няма човек, който мрази него конкретно и това единствено би обяснило всички тези обвинения.

 „Цяла седмица сме като под обсада, това ако не е атака срещу фирмата“, коментира Янков.

"На този етап не бих отключил компютрите си, защото там е целият ми личен живот. Имам правото на това”, каза още Кристиян.

"Не можем да отключим компютрите. Това е част от политиката за сигурност, която гарантира защитата на данни на нашите клиенти”, допълни Георги Янков

В ефира на БТВ Кристиян заяви, че се страхува. Семейството му го подкрепя през цялото време, както и приятелката му.

„Имаше леки заплахи, докато бях в ареста, но предполагам, че такава е процедурата. Аз реагирах спокойно, въпреки че за един 20-годишен дойдоха 15 души, който бяха двойни на мен, а след това ме разпитваха доста хора“, разказва Кристиян.

„Аз не бих се нарекъл и вълшебник, както господин Борисов заяви. Нито пък като бял или черен хакер. Всичко това просто се пише по медиите. Думата вълшебник е изкарана изцяло от контекста и изобщо не отговаря на ситуацията“, добави още Кристиян.

През 2017 г., още като ученик, той е проби защитата на сайта на МОН. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като от ведомството дори го поканиха да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

„Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен”, обясни Кристиян.

„Притесняват ме медиите, защото не съм искал по никакъв начин да ставам известен. Бяха изписани неща, свързани с личния ми живот. Подразни ме това, че се ровят в него, без да знаят. По-удобно е за някои хора да пишат неща, за които нямат представа, вместо да питат. Опитаха се да ме изкарат богат, а не съм такъв”, каза още той.

Пловдивчанинът Крстиян, задържан за хакването на НАП: Натопен съмДнес Кристиян е отишъл на работа, тъй като е имал да довършва проекти

Защитата на Кристиян: Да свалят обвиненията, ако искат и той да търси хакера на НАППловдивчанинът прекара два дни в ареста преди да бъде пуснат от прокуратурата