Промени в закона за мерките срещу изпирането на пари слагат край на поддържането на анонимни сметки и сейфове, както и на такива, които се водят на фиктивно име.

Текстът бе приет от парламента на второ четене и влиза в сила от 1 януари.  Той задължава банките да проверяват личните данни на наемателя, а при несъответствие – да отказват предоставянето на сейфа.

Ако той е даден на анонимен наемател, с разрешение на съда може да бъде проверен, а собственика на съдържанието – издирен и предупреден да си го прибере.

Мотивът е, че с анонимни сейфове се създава възможност да се укриват пари в брой с неясен произход, както и вещи и документи по тях. Изискването за предотвратяване на тази практика е записано в европейска директива и ще се прилага във всички държави от ЕС, пише "24 часа".

Граждани и фирми са наели 320 000 банкови сейфа, в които се съхраняват пари в брой, документи, други ценности, показват данните на БНБ към декември 2018 г. Броят им е със 10 000 по-малък в сравнение с 2017 г.

По закон сейфовете могат да бъдат достъпни не само за собственика, но и за упълномощени от него лица чрез нотариално пълномощно, както и за съда, прокуратурата, събирачи на дългове, НАП, КПКОМПИ, ДАНС, ГДБОП.

През 2018 г. са били извършени над 600 000 проверки на сейфове и са изпратени над 300 000 искания към банките да наложат запори на съдържанието им. Причините най-често са били извършване на разследване или да се погасяват дългове.

От януари 2017 г. в БНБ работи регистър на банковите сметки и сейфове. В него е вписан всеки собственик на банкови сметки, посочени са номерата им и личните данни на упълномощените да се разпореждат с тях. Същата информация от тази дата се съдържа и за лицата, наели сейфове в банки, и техните пълномощници. В случаите, когато сейфът е анонимен, липсват данни или са посочени само данните на този, който го е наел. След промяната в закона това вече ще бъде невъзможно.

Промените в закона за пране на пари предвиждат също да се следи и всяка сделка с произведение на изкуството над 10 000 евро. Максималният месечен лимит на плащания, при който финансовите институции могат да разрешат свободни преводи без да правят т.нар. комплексна проверка на клиента, вече не е 250, а 150 евро.

България, както и всички останали държави от ЕС, ще изготви пълен списък с хората, които заемат важни държавни, партийни или други длъжности. Той ще бъде изпратен в Брюксел, както и във всички платежни, финансови и други институции, за да се следят паричните сделки на тези лица с повишено внимание и да се подлагат на комплексна проверка.