Всички около 5 хиляди автоинструктори и служители на автошколите са в неплатен отпуск или са съкратени. Фирмите за обучение на шофьори на могат да си позволят да плащат 40% от заплатите на своите служители, защото тяхната дейност е спряна със заповед на "Автомобилна администрация". Както кросовете, така и изпитите сега са преустановени, пише БТВ.

Красимир Георгиев е председател на Асоциацията на автошколите в България и работодател. Владимир Балабанов е негов служител, автоинструктор. От началото на кризата фирмата на Георгиев е преустановила дейност, а Балабанов вече е в неплатен отпуск. „В нашия бранш в момента се случва тотално унищожение на брашна от страна на държавата. За да бъда ясен - ето я заповедта, която ни се забранява да работим“, подчертава собственикът.

Автоинструкторът Балабанов няма приходи от началото на извънредното положение. За хора в неговото положение държавата предлага безлихвен заем. Какво мисли той: „Аз вече имам заем, сега трябва да имам нов“.

Собствениците на школи не могат да се възползват от държавната помощ 60:40 за плащане на заплати на своите служители.

„Ние нямаме една стотинка приход. Една! От 17 март. Всички сме учили аритметика. 40% от нула колко е? 40% аз трябва да платя на работника си, ама на касовия апарат имам приход нула. Откъде? И тази сутрин чух г-жа Менда Стоянова, че тази мярка била за работещите фирми. И не чух една дума от нея за тези фирми, които с държавна заповед им е забранено да работят. Те какво правят?“, пита Георгиев.

Около 5 хиляди са хората у нас, които се препитават с обучение на шофьори. Повечето автоинструктори в момента са в неплатен отпуск, но техните работодатели предупреждават, че ако ситуацията се запази твърде дълго, скоро те ще бъдат на опашките на трудовите борси.