Най-малко един милион души са загубили работата си през последните две седмици в Европа според последните данни на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Впечатляващата цифра идва от доклади, представени от синдикатите в цяла Европа, и включва само работници по договор, кандидатстващи за обезщетения за безработица. 

„Това, което изпитваме в момента, особено през последната седмица, е, че броят на компаниите, изчезващи от пазара, се увеличава драстично“, обяснява Лука Висентини, генерален секретар на ETUC. „Хиляди и хиляди малки и средни предприятия, които бяха затворени, няма да могат да се върнат на пазара, защото умират. А от другата страна сме свидетели на поне един милион работници, които станаха безработни в различните европейски страни поради липсата на краткосрочни условия на работа или заплащане на болни."

Истинският брой - включително тези без договори и на свободна практика може да бъде далеч по-голям.

"Можете ли да си представите какво ще се случи след Великден, ако тази ситуация не се определи от някои спешни мерки?" пита Вицентини, „Рискът е той да бъде трикратен, четирикратен“. 

Миналата седмица Международната организация на труда съобщи, че потенциалните загуби на работни места в световен мащаб могат да достигнат 36 милиона. „Голяма част от тези загуби ще се случат в Европа, ако Европа не вземе спешни решения как да се справи с тази спешна ситуация“, предупреждава Висентини.

Синдикатите призовават ЕС да запази работни места със системи за заместване на доходите. За да работи това, е необходим фонд от 200-400 милиарда евро. В противен случай управлението на кризата по-късно ще струва много повече, според Висентини.

„Проблемът е, че няма достатъчно пари. Така че единственият начин да се гарантира, че системите, които са в състояние да се справят с тази извънредна ситуация, е Европейският съюз да събере парите за финансиране." Въпреки това, не всички държави от ЕС са на борда на общ дългов инструмент за справяне с кризата.

 ЕС вече обяви, че ще позволи на държавите-членки да използват вече съществуващите фондове на стойност 37 милиарда евро. Но еврокомисарят по икономиката е съгласен, че това може да е само първата стъпка.

 Досега финансовите министри на Еврозоната не успяха да се споразумеят за общи мерки. Следващата им извънредна среща ще бъде на 7 април. 

ETUC има 45 милиона членове от 39 държави в цяла Европа.