"Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване  50-60% от нея. Не се решава въпроса. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 милиард лева. Тези пари ги няма в бюджета". Това заяви пред Нова лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя допълни, че към момента има 400 язовира са в предаварийно състояние, а 130  - с неизяснена собственост. Нинова добави, че БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвлаи в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на "Бели Искър" да се скъса и да създаде проблем за цяла София. 

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата не е само за града, а е системен и национален. "Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още Нинова. 

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. "Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани", коментира тя.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението. Целта на вота е да намерим смислен разговор за решаване на проблема. Вотът вече има своя смисъл. Вече дава резултат. Нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе", каза лидерът на БСП.