Деветстотин лева ще бъде минималното възнаграждение на медицинските специалисти по детски градини и училища от идния септември. По-високите заплати на територията на община Пловдив бяха обсъдени по време на тристранна среща между медицински работници и синдикати със зам.-кмета Розалин Петков и представители на администрацията.

В момента работещите в Пловдив и Раковски получават 800 лева месечно възнаграждение, в Асеновград - 830 лв., а в останалите общини в Пловдивска област заплатите са по-ниски. Припомняме, че сестрите настояха  заплатите им да бъдат увеличени със 100 лева, така че да достигнат договорения в колективния трудов договор минимум, и се заканиха да излязат на протест. 

Общината ще задели и средства за вдигане на заплатите на работниците за най-голямата детска кухня в Кючук Париж.

"Голяма община се ангажира да предостави средства на районното кметство, за да бъдат гарантирани възнагражденията на работниците. В момента те са твърде ниски - около 600 лв.", коментира пред Trafficnews.bg Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа". "Кухнята майка" снабдява с храна всички останали в района, а към момента в нея работят 12 души. 

По време на срещата бе коментирано и решението на Общински съвет за даване съгласие директорите на ДКЦ да имат право да работят и като медицински специалисти. От КТ "Подкрепа" отново повдигнаха въпроса за проверка относно наличието на конфликт на интереси при работата на управителя на ДКЦ 5 д-р Олимпия Литовойска. След дълга кореспонденция между председателя Атанас Кръстев и Комисията за противодействие на корупцията, става ясно, че искането на синдикатите ще остане без разглеждане. Причината - допуснати формални пропуски в искането като имената на лицето, срещу което се подава сигналът, заеманата от него публична длъжност, ЕНГ, адрес, телефон и имейл.

"Според нас съществуваше конфликт на интереси. Но решението на общинските съветници до голяма степен изчиства проблема. Друг е въпросът как фактически трябва то да се реализира, за да може едно лице да не загуби правата си като лекар, в случай, когато е и управител", обясни Кръстев. И припомни, че в конкретния казус самата Литовойска ползва помещение в ДКЦ, междувременно отговаряйки за предоставяне на терени под наем.

Трябва да се вземе впредид и че всички управители подписват декларации за конфликт на интереси веднага след встъпването си в длъжност. За съжаление, комисията не се произнесе по нашето искане. Това обаче са важни неща, защото те определят парите за здравеопазване, начина на управлението на здравните заведения, а оттам - и интересът на потребителите на тези заведения, тоест пловдивските граждани, коментира още Кръстев.

Снимка: Архив