18-годишната Вера и 14-годишният Васко помагат на деца с аутизъм, синдром на Даун, гръбначни заболявания и детска церебрална парализа от Пловдив. 

Двете кончета терапевти "работят" в двора на КСУ "Св. Георги" от месец май миналата година. Днес те отново се срещнаха с болните дечица по време на честването на Тодоров ден и стартирането на новия курс хипотерапия тази година. 

Проектът за този тип лечение е съвместен на фондация "Едно сърце" и Община Пловдив. Средствата за стартирането му са 75 хиляди долара, като любопитното е, че по-голямата част от тях са дарени от хора от Америка. 

"Това беше една наша мечта - да направим подобен център и да помагаме на дечица с различни заболявания. Оказа се, че в световен мащаб подобна терапия е много ефективна. Съвсем случайно една американска телевизия обяви в ефир нашата инициатива. Започна масово дарителство от страна на зрителите и само за няколко дни средствата бяха събрани. 16 души дойдоха в България, закупиха необходимите материали и за още 5 дни изградиха центъра", разказа Николай Гавазов, директор на фондация "Едно сърце". 

Двата коня пък получили като дарение от бизнесмен, който има конна база Тъмраш. Те са от породата Хафлингер - изключително кротки и спокойни животни, подходящи за хипотерапия. От тогава ежедневно по 5 деца от Пловдив с различни увреждания посещават базата напълно безплатно. "Конете са изключително добри и децата ги приемат като домашни любимци. Решат ги, грижат се за тях, милват ги. Когато са край животните, лицата им греят", разказа конният инструктор Зорница Юрукова, която е част от екипа, полагащ грижи за конете-терапевти.

Апостол Делев, директор на КСУ "Св. Георги" коментира, че имат идея занапред в почивните дни да допускат и здрави деца да яздят кончетата, като това ще е случва срещу символично заплащане от 5 лева. 

Празникът в дома продължава и в момента с почерпка и много положителни емоции, а децата се надпреварват, който първи да се качи върху гърбовете на кончетата.