Сигнал за незаконно строителство и изливане на мръсни води в "Райския залив" край Созопол. В края на миналата година плажът, който попада в защитена местност "Колокита", е отдаден под наем. Наемател е общински съветник от морския град.

"Плановете са такива - да го стегнем, да сложим чадърчета, да го почистим, да идват хората и да се радват. Там също ще има спасителен пост и моите наблюдения са, че идват хора от съседните хотелчета и трябва да го направим да му прилича", каза Стойчо Неделчев – наемател на плаж "Райски залив".

Как ще осигурявате безопасността на туристите като няма достъп до тук?

"Постоянно се борим да ни направят някакъв път, някакъв достъп. Би било редно, след като министерството ни го дава под наем", коментира той пред bTV.

Стълби обаче има само до част от плажа.

"От горната страна заливът е затворен с бетонни стени и желязна ограда", обясни Неделчев.

Само името май е оцеляло от някогашния "Райски залив" – гората е отрупана с бетонни постройки, плажът - с боклуци. Прогонени са и рибарите.

"Ние вече не смеем и да отидем нататък, защото всичко е затворено… нито на скалите може да отиде човек, нито на плажната ивица. Това е новото строителство, което се направи", каза Росен Симеонов – рибар.

Плажът, който за първи път това лято ще посреща туристи като платен, вече е проверяван от институциите.

"Получихме сигнал във връзка с изгаряне на отпадъци… Това са били старите дървени постройки, от тях е идвало изгарянето, нямало е изгаряне на опасни отпадъци, преустановено е веднага. Има един търговски обект, който е съгласуван с нас и схемата е съгласувана по Закона за защитените територии", заяви Тонка Атанасова – директор, РИОСВ – Бургас.

"Tова разрешение за монтаж, което издава общината за временен преместваем обект и съоръжения, са съгласно одобрена от Министерство на туризма схема”, обясни Катя Стоянова – и.д. кмет на община Созопол.

"Странното е, че идват някакви сигнали от съседи, вместо да се радват, че мястото се чисти. Явно на някой нарушаваме спокойствието или нещо му пречим", коментира наемателят на плаж "Райски залив". Предстои нова проверка.

Снимки: bTV