Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, а месечното възнаграждение на директора на Българската банка за развитие от над 36 хиляди лева го прави най-ценният държавен кадър.

За сравнение през миналата година Бойко Борисов се е разписвал срещу 6 954 на месец, а президентът Румен Радев е взимал около 10 000 лева.

Това сочи справка в годишните данъчни декларации за 2018 г. на хората от властта и институциите, огласени от КПКОНПИ. Така например, директорите в държавните медии по закон трябва да получават възнаграждение, равно на това на председателя на постоянна парламентарна комисия в Народното събрание.

 Константин Каменаров, който беше отстранен като директор на държавната телевизия, е декларирал близо 94 хил. лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Той сам напусна предсрочно поста си през май, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране в нетрезво състояние.

Директорът на Българското национално радио Александър Велев е декларирал годишни приходи от заплата в размер на 88 160 лв., което прави по над 7 300 лв. на месе.

Председателят на съвета на директорите на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев е рекордьор по най-високо месечно заплащане на държавна длъжност. Той е декларирал 434 537 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи - това прави по над 36 000 лв. месечно възнаграждение.

Управителят на Българската народна банка по традиция получава висока заплата. Димитър Радев е декларирал годишен доход от заплати в размер на 294 958 лв., което прави по над 24 хиляди лева на месец. Подуправителят на националния трезор Калин Христов е получил над 223 хил. лв. от заплати през 2018 г. В този диапазон на месечните заплати от държавна длъжност е и председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов (211 470 лв.). Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пък е получил 177 699 лв. трудови доходи.

По-високо от премиера и президента по месечно възнаграждение се нарежда и председателят на Конституционния съд Борис Велчев, декларирал 154 519 лв. от заплати. Висок е доходът и на председателя на Сметната палата Цветан Цветков – 126 708 лв.

Шефката на НАП Галя Димитрова, която е в отпуск и все още не е коментирала хакерския скандал, получава месечна заплата от над 10 000 лева, сочи годишната ѝ данъчна декларация.

Почти същото месечно възнаграждение прибират и шефът на Агенция „Митници” Георги Костов, декларирал 111 040 лв. от заплати; председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, отчел 110 003 лв. от трудови доходи; както шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който е декларирал доход от 125 119 лв. от заплати.