"Социални дейности", една от най-желаните през последните години специалност "Псиихология" и "История и археология" са в топ 3 на университетските специалности, които бълват най-много безработни. "Военно дело" е най-сигурната от гледна точка на реализация специалност, а най-ниско платена е "Стоматологията". 

Процентите безработица според най-новата Рейтингова система на висшите училища са ниски - между 3,5 и 3% за "челните" позиции. Причината обаче е, че данните са на база официално регистрираните безработни сред завършилите професионалното направление в български висши училища през предходните 5 години. С други думи този процент не отчита хората, които фактически са безработни, но не са регистрирани в Бюро по труда.

В топ 10 на направленията по ВУЗ-овете, които не се котират у нас попадат още "Биологически науки", "Биотехнологии", "Педагогика", "Науки за земята", "Туризъм", "Хранителни технологии и администрация и управление". От обратната страна на графиката са военните и медицински специалности. 

Логично, няма нито един безработен от завършилите "Военно дело", където кадрите се назначават директно в Министерство на отбраната. Хората без трудова заетост с висше по "Медицина", "Фармация" и "Стоматология" са под 1%, което също отразява реалния дефицит на персонал в болниците. 

За по-ясна картина на реализация на една или друга специалност от научното поле към практичното е полезно да се вгледаме в това какъв е делът на тези, които работят на позиция, изискваща висше образование или заемащи длъжност по призвание. 

От тези данни става ясно, че безапелационне победител е "Военно дело", където реализирани в кариерата са над 99,5% от завършилите. Подгласници с резултат от над 90% са отново "Медицина", "Фармация" и "Стоматология", като този път челната 5-ца е допълнена от изненадващото "Теория и управление на образованието" с 89%.

На дъното са така популярната специалност по "Туризъм", "Изобразително изкуство" и "Хранителните технологии". Важно е обаче да се има предвид, че лицата на граждански договор, самоосигуряващите се лица и земеделските производители не са взети предвид при изчислението на данните. 

Осигурителният доход на завършилите университети обаче чертае друга картина. Като първенец сред финансовото изражение на придобитото образование е "Информатика и компютърни научки" със 1838 лева среден осигурителен доход на месец. Високите заплати на IT специалистите не са учудващ фактор, но определено интересни са подгласниците "Математика" с 1786 лв/м, "Проучване, добив и преработка на полезни изкопаеми" с 1752 лв/м и "Металургия" с 1698 лв/м. На дъното пък е една от иначе най-сигурните откъм реализация професии "Стоматология" с 882 лв/м, следвана от "Ветеринарна медицина" и "Социални дейности".

 

Къде и какво да учат студентите за сигурна работа и големи заплати?Висшистите намаляват, но по-лесно си намират препитание и започват с по-големи възнаграждения, сочи новата рейтингова класация на университетите у нас