Площад „Централен” в Пловдив все още не е получил Акт 16. Въпреки че минаха 5 месеца, откакто той бе открит неофициално, все още има редица стъпки, които трябва да се направят, за да финишира като строителен обект.  В момента Община Пловдив подготвя екзекутивните документи за площада. Процедурата е изключително тромава, тъй като тя минава и през НИНКН и други държавни институции.

През това време част от елементите вече дадоха дефекти, както самите материали, така и част от дигиталната система на фонтаните.  Докато площадът не вземе Акт 16 на практика той се стопанисва от фирмата изпълнител в лицето на „Драгиев и Ко”. Самият гаранционен срок започва да тече след приемането от Община Пловдив.

Все още е неясно и кога площадът ще бъде свързан с „Форум – Север” и Одеона. Там все още има археологически разкопки. След тяхното приключване ще се направи и технически проект, с който да се направи вторият етап.  Тази година трябва да започне и работата по завършването на целия форумен комплекс, със свързването на площада с разкопките от Изток, които бяха купени от Община Пловдив от частна фирма.

За археологически разкопки тази година са отделени 250 000 лв. В това сума попада и Малтепе, което е извън Пловдив, но има потенциала да се разгърне като един от знаковите обекти за културно-исторически туризъм.

В момента разкопките са спрени, тъй като трябва да се приеме бюджетът на Общината на 11 февруари.

След приключването на работата на археолозите с още 500 000 лева за започне и завършването на форумния комплекс. От средства 200 000 лв. са за изготвяне на технически проект за форум Юг и Изток,  а  300 000 лв. ще са  за северната част в зоната на Одеона, където се предвижда консервация, реставрация, възстановяване на сцената и художествено осветление. Така целият археологически комплекс в зоната на пл. „Централен“ ще бъде експониран и достъпен за пловдивчани и гостите на града.

В същото време редица туристи и пловдивчани се чудят защо няма информационни табели на Западните пропилеи и другите археологически обекти на площада. Самите те не са част от тази обществена поръчка, за това трябва да се възложат и изпълнят по друг договор.  От Община Пловдив ще поставят табелите когато всички дейности по площада бъдат изпълнени.

 

Преди и сега: Как се промени площад „Централен” в Пловдив след мащабния ремонт за 18 млн. леваСамо гранитът по площадното пространство струваше над 5,5 млн. лева