КНСБ смята, че работниците трябва да имат право да изключват след работно време мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите.

В специфичната комуникационна среда на фейсбук има нужда от хигиена на общуването, от облагородяване и КНСБ пита широката аудитория дали трябва да се въведе някаква регулация, заяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов в Добрич, където е организиран дискусионен форум по темата.

При днешните комуникационни технологии работникът и служителят продължават да са на работа и след работно време, а работата в семейна среда руши семейството, каза националният секретар на конфедерацията Тодор Капитанов. Той даде пример със страна-член на Европейския съюз, където вече е постигнато споразумение с работодателите, че след 18 часа служителите могат да изключват телефоните си.

От КНСБ припомниха, че вече има случаи на работници уволнени заради свои статуси във фейсбук. При уволненията след споделени мисли в мрежата за работодатели, обикновено работодателите твърдят, че са уронили авторитета на фирмата, че разкриват нейни тайни, като например работните заплати. Тези случаи не са само в България, но и Западна Европа.

Предложенията от дискусионните срещи на КНСБ ще бъдат обобщени в национален доклад, който синдикатът ще предостави на институциите и социалните партньори за определяне на нови политики.

КНСБ готови нов протест, ако не се вдигнат заплатите на медицинските лицаАко при сключването на Националния рамков договор тези пари ги няма, излизаме на улицата, каза Пламен Димитров