Кметът на търговищкото село Ловец Димитър Алексиев, който на 4 януари т.г. стреля по домашни кучета в съседното село Васил Левски, уби един кокер шпаньол и рани тежко хъски, вече е обвинен за деянието си. Обвинението му е било връчено днес преди обяд, съобщи районният прокурор на Търговище Любен Владимиров, пише 24 часа. 

Кметът на с. Ловец е мъжът, убил и наранил породисти кучетаДимитър Алексиев може да получи присъда до 3 години лишаване от свобода и глоба до 5 хиляди лева

Спрямо Алексиев е взета най-леката мярка за неотклонение - подписка. Тъй като обвинението не е свързано с пряката му работа като кмет, не се налага той да бъде отстраняван от длъжността си, поясниха от прокуратурата. Срокът за образуваното срещу него досъдебното производство е 2 месеца.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение, кметът може да бъде глобен до 5 хиляди лева и да бъде лишен от свобода за период между 1 и 3 години. Димитър Алексиев е на 64 години. За него от МВР в Търговище съобщиха по-рано, че е стрелял със законно притежавано ловно оръжие - пушка "Восток Биатлон 4", калибър 5,6 мм. Пострадалите кучета били собственост на 25-годишна жена от село Васил Левски.

Оръжието на мъжа е иззето по надлежния ред. Той бил отскоро ловец. В село Васил Левски разказват, че на 4 януари бил извикан от кравари от тяхното село, с които се познавал, за да ги отърве от бездомна кучка, която често раждала безпризорни кучета и това създавало проблеми в района - в конкретния случай животновъдите колели крави, а техните кучета не можели да се вредят за отпадъците от четириногите пришълци. Мъжът се отзовал, но след като не открил нарочената за жертва кучка, по неясни причини насочил пушката си към домашните кучета на краварите. Нямало как да се е объркал, защото разстрелът станал по светло.

За случая бе съобщено и във Фейсбук. И макар краварите да твърдяли, че няма да търсят отговорност от стрелеца и не са подавали жалба, институциите в Търговище се самосезирали по случая, след като той нашумя. Възмутени граждани писали сигнали и на електронната поща на прокуратурата. Преди малко повече от един месец подобен случай имаше и в търговищкото село Баячево. Тогава мъж на 62 години от Търговище застреля със законната си ловна пушка 3 домашни кучета от породата алабай, защото влезли в двора му и нападнали окачената да съхне на терасата домашна наденица. Те се оказаха собственост на пазача на близкия язовир, който ги пускал да се разхождат свободно из селото. И по този случай разследването продължава.