Радикални мерки ще бъдат предложени на Кризисния щаб към Община Пловдив и Областния кризисен щаб към областния управител за затягане на дисциплината в квартал Столипиново.  Те ще бъдат направени от кмета на район „Източен” Иван Стоянов, който бе потърсен за коментар от TrafficNews след днешния онлайн брифинг в Община Пловдив.

Стоянов обясни, че въпреки срещите с местните лидери на малцинствата и мерките, които се взимат в махалата, нещата стават неконтролируеми.

„След срещата имаше разбиране и първият ден спазваха разпорежданията, които са спуснати от Националния кризисен щаб.  В последните два дни обаче нещата стават неконтролируеми. Постоянно имаме струване на хора, аз съм по цял ден в квартала заедно със зам.-кмета на района Ерол Садъков. Имаше първо огромно струпване пред пощата за получаване на социални помощи. Направихме организация – с номера и часове на всички чакащи. Така всеки знаеше, кога да отиде да си получи помощите. Не даде резултат, отново имаше струпване”, обясни Иван Стоянов. Той каза, че постоянно патрули на Шесто РУ и служители на район „Източен” обикалят квартала, буквално, за да молят хората да не стоят струпани на едно място.

„С мегафони ги разпръскваме – казваме им, че това може да ги убие. След като си тръгнем, те отново се събират на огромни тумби. Това се случва на улиците „Елба”, „Крайна”, „Батак” и почти навсякъде – паркове, училища, детски градини… Забранихме сватби, сюнети, а погребенията в много малък кръг – без автобуси и голямо струпване", обясни Стоянов. В момента има около 30 лица, които са под карантина в района, след като са се завърнали от чужбина. Той каза, че вижда как се бърка в кофите за боклук, а вътре има използвани маски, ръкавици и всякакви други неща, които са за лична хигиена.

„Не виждам друг вариант, освен да се приложи модела от Банско – с контролно-пропусквателни пунктове. Като се пускат само служителите на „Чистота”, „Паркове и градини” и други, които показват, че спазват хигиена и имат предпазни мерки. Почти всички просто не спазват указанията, които се дават от Националния кризисен щаб, Общинския и областен. Всички хора и квартали са важни и равни, другаде виждаме как хората спазват ред и дисциплина, но просто в Столипиново не е така.Оттук може да пламне целият град.  Предложенията ми ще ги изпратя до двата кризисни щаба, които трябва да вземат решение дали да го въведат”, обясни кметът Иван Стоянов. Той допълни, че дори и вечерен час в квартала би дал ефект.

Засилват контрола в Столипиново и Шекера – двама завърнали се роми, неспазвали карантинатаПравят регистър на самотноживеещите хора в Пловдив

 

Без контрол! Ромите в Столипиново окупираха пощата, тъпчат се заради помощиБутане и блъскане, липса на дистанция, кашлящи един върху друг - ромите забравиха за коронавируса

Дисциплина в Столипиново: В магазините по двама, молят се по домоветеМерките, които предприе район „Източен” и 6 РУ дават ефект, каза Иван Стоянов