„Колкото и цинично да звучи, бури като тази в Гърция, са нещо нормално. Обсегът й беше изключително малък – точно на шийката на Касандра. Най-тясното място, което отделя полуострова от континентална Гърция. Нещастно стечение на обстоятелствата. Ако това се беше случило през зимата, нямаше да има човешки жертви”.

Това коментира климатологът проф. Георги Рачев. По думите му се създава впечатление, че тези бури нарастват.

„Това е, защото завладяхме всяко едно кътче от крайбрежието – сега то е бетонирано”, каза климатологът пред БТВ.

В неделя се очакват дъждове в почти цяла България. Родопите са заплашени от сериозни валежи. На Халкидики също ще вали, но значително по-малко.

Плаж в събота, потоп в неделя в Бермудския триъгълник Пловдив-Керамоти-ХалкидикиДъжд, гръмотевици и ниски температури се очакват в края на уикенда в България и северна Гърция

Вторник и сряда се очакват още бури. Районът на Атина ще е най-силно засегнат. Тези бури за щастие ще подминат България.

От четвъртък нататък температурите постепенно ще се повишават.

А след опустошителния ураган, в Халкидики се обмисля въвеждането на система за предупреждение при бедствия. Два дни след бурята полуостровът бавно започва да се възстановява. По-голямата част от прекъснатите електропроводи вече са ремонтиран, а туристите се завръщат.

Обезщетяват български собственици в Халкидики след бурятаПроцедурата е много бърза, като е необходимо да се свържат с представители на общината