Единадесет нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Китай. Преди това страната е потвърдила за още трима заболели. Припомняме, че преди 2 седмици Ухан съобщи за първи нов случай след 40-дневно затишие, в следствие на който бяха установени и няколко асимптоматични пациенти. Положителни проби се появиха в още няколко области. 

Новината предизвика страх от възможна поява на втора вълна. Това накара правителството да постави под блокада район с над 100 милиона жители. Става въпрос за североизточния район Донгбей, в който живеят 108 милиона китайци и който се състои от три провинции - Ляонин, Дзилин и Хейлонгян. Два града - Дзилин и Шулан, са поставени под пълна карантина, след като местните клъстери на заразата заплашват да завладеят и съседни райони. Вече са предприети мерки за масово тестване на населението, съобщават китайските медии.

Властите в 700-хилядния град Шулан заплашиха, че всеки, който наруши ограничителните мерки, ще бъде "жестоко наказван". Зоната на 4.5-милионния Дзилин пък бе обявена като високо рискова. И в двата града в последните се появиха нови клъстери на заразата, а над 40 000 жители вече са тествани. В Провинция Дзилин бяха регистрирани още 5 положителни случая, с които клъстерът набъбва на 39. Смята, че се всички имат връзка помежду им. Първият пациент е 45-годишна жена, открита на 7 май, но местните власти все още не са наясно как се е заразила. По една болница в Дзилин и Шулан е преквалифицирана изцяло за карантиниране на болни от COVID-19.