Днес над страната ще се развива купеста, около и след обяд купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. На места явленията ще са по-интензивни, съществува вероятност и за градушки.

Жълт код за опасно време е обявен за 19 области, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-град, София област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Габрово и Русе. В тези области се очаква сумарните количества валеж за денонощието да достигнат до 30 – 35 л/кв. м.

Вятърът ще е североизточен, в източната половина от страната - до умерен. По Черноморието ще се задържи почти без валежи и с високи температури - до 30-32 градуса, в останалата част от страната температурите временно ще се понижат и ще бъдат между 25°-30°С.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максимална температура на 1200 метра около 22 градус, на 2000 метра - около 15 градуса.

Към средата на седмицата валежите значително ще намалеят по обхват и интензивност. Ще има повече слънчеви часове. Вятърът ще се ориентира от северозапад. Дневните температури в по-голямата част от страната ще са между 30° и 35°.

Лятото ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от гледна точка на температурите, но с повече валежи, обяви пред "Дарик" климатологът проф. Георги Рачев.

В момента температурата на морето е почти рекордно висока за този период, отбеляза той. По думите му, засега само Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата NOA дава прогноза за малко по-хладно време в Северна България през месеците юли, август и септември.

Рачев съобщи, че лятото се очертава да бъде нормално и малко по-топло по отношение на температурите, очакват се и повече валежи. Като преваляванията ще бъдат предимно в западната половина - в Централна и Западна България, а малко по-сухо ще е по морето.

"Засега тази прогноза се оправдава абсолютно точно, защото юни месец дотук сме между градус и половина и два над нормата, която е установена за 30-годишен период. Морето е топло, на изток остана топло и има един непрекъснат източен и североизточен пренос, което кара топлата вода да се събира близко до брега", обясни климатологът.

По думите му ни чака нормално, топло и дъждовно лято в района на Балканския полуостров, като за Черноморското крайбрежие се дават по-високи от нормалните за сезона температури.