Как се строи чисто нова детска градина за 80 дни върху пуст терен в Пловдив?

Върху този въпрос разсъждават строителните фирми, които биха имали интерес към обществената поръчка на Община Пловдив.

Забавачката върху площ от 2,6 дка трябва бъде изградена на улица "Богомил" в квартал "Гладно поле". Средствата от 1,75 млн. лева без ДДС са по европроекта "Образователна инфраструктура - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив".

Проектът е класически – четири групи, двор за игра с определените детски съоръжения, самостоятелна кухня, басейн и физкултурен салон, както и изградена соларна система за електричество и нагряване на водата.  Това, което прави впечатление е, че изготвеното задание има срок за реализация от 12 месеца, поне според проектантите.  

Не така обаче смятат градските власти – те са пуснали поръчката с максимален срок за изпълнение от 80 дни.

За да не е станало объркване дори няколко фирми са пуснали запитване до възложителя на поръчката, който в случая е зам.-кметът по култура Александър Държиков. Той прилежно им е отговорил, че в действителност максималният срок за строителството е 80 дни.

TrafficNews.bg научи, че срокът е спуснат от високите кабинети в Партийния дом, тъй като при по-дълъг срок има реална опасност средствата от "Региони в растеж" да бъдат върнати.

Възможно ли е да се построи детска градина за 80 календарни дни?

Сроковете за изграждането на забавачката ще започнат от Акт 2, когато се открива строителната площадка и завършва с взимането на Акт 15.  За такъв срок в обекта трябва да бъдат ангажирани огромен брой  строители, а технологичното време за определените дейности стиковано до минути. Всичко това трябва да се случва при безупречни метеорологични условия и без никакви форсмажорни обстоятелства, обясняват експерти в строителството.  

Или другият вариант -  съществуват  определени "трикове", които се използват от фирмите строители и макар да бъдат уязвими откъм санкции, те предпочитат да ги използват.

При всеки един такъв обект фирмата може да изкара Акт 10, с който да се спира строителството на забавачката – това се прави при лоши метеорологични условия или други обстоятелства, които пречат на строителството. С изкарването на Акт 10 спира да тече и срокът за реализация на проекта. Въпреки че е забранено всякакво строителство тогава, не е изключено да се използва този промеждутък, за да влезе фирмата в срока на изпълнение. Разбира се, санкциите също са много високи, ако строителите работят при Акт 10.

Коя фирма ще се хване да изгради детската градина, и как ще го направи – следете в TrafficNews.bg.

Вдигат нова детска градина в Пловдив с 2 млн. лева от Европа СНИМКИЗабавачката на улица