Качествена, безопасна и годна за пиене ли е водата в Пловдив към днешна дата? Това бе един от основните спорове на днешната кръгла маса при областния управител Здравко Димитров за дългоочаквания проект за водоснабдяването на Пловдив и областта с планинска вода от Въча.

Още в началото Здравко Димитров заяви, че качеството на водата постоянно се влошава, като потенциалните замърсители стават все повече.  Той призна, че консумира бутилирана вода, като не смее да пие вода от чешмата.

След изложението за основните акценти на дискусията, които бяха направени от инж. Митко Стойчев за нуждата от реализацията на проекта, Спартак Николов  от ВиК поиска да се направи разграничение.

Шефът на водното дружество заяви, че дискусията трябва да се концентрира върху енергийните и икономическите ефекти от евентуалното реализиране на проекта, а не върху качеството на водата.

„ Трябва ясно да се каже, че питейната вода в Пловдив е качествена. За 2018-а година няма нито една нестандартна проба,  а от физико-химичните и биологично-химичните анализи 99, 98 % от всички са в нормите”, каза Николов.  Шефката на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева потвърди думите на шефа на ВиК. Тя е категорична, че водата в Пловдив е добра и тя пие вода само от чешмата. Тя обаче бе категорично, че проектът трябва да получи широка обществена подкрепа и да бъде реализиран, защото тогава всички жители ще получат възможността да потребяват вода с високи вкусови качества.

Налагането на психозата, че водата в Пловдив е негодна, води до това хората да си купуват трапезни води, които не са с по-високо качество, каза Танчева-Манчева.  Тя влезе в остър дебат с бившия шеф на ВиК Манол Генов.

Шефката на РЗИ заяви, че забранената за консумация вода в Хасково е заради тотално некомпетентност на комисия, която е променила нормите в законодателството за критериите за годна вода.  Тя обвини и директно Елена Йончева за скандала, който избухна в Хасково преди 2 години.

Според нея от векове в двете части на Тракийската низина има съдържание на естествен уран във водата, което обаче не  я прави негодна за пиене.

„Ако водата беше негодина за пиене – нямаше да има живот по тези земи”, каза шефката на РЗИ. Тя обясни, че комисията, която е променила химичните показатели за годността на водата, е направила фундаментална грешка -  занижила е два пъти нормата на  "уран"  и пет пъти тази на "алфа активност", а е трябвало да бъдат с еднаква степен на намаляване. Проблемът с водата в Хасково всъщност бил наличието на прекалено много манган, но не и радоактивна.

Очаквайте -  може ли Пловдив да остане на сух режим, ако проектът за водоснабдяването от Доспат-Въча пропадне!

Трябват 150 млн. лева, за да се снабди Пловдив с планинска вода от ВъчаНеобходимо е да се подмени и цялата водопреносна мрежа