Кебапчета, кюфтетата и избори… Няма как да не направим връзка между тях. Било то само като асоциация или факт. Предизборните кампании у нас често са съпроводени с мирис на скара, сръбска музика и нещо повече. Някоя певица припява на сцената, други агитират в името на „по-доброто бъдеще“, а трети раздават я нещо за хапване, я нещо за пийване… или просто някоя химикалка за спомен. 

Всичко това вече не пробужда у нас нито чувство на изненада, нито възмущение. Свикнали сме, че такава е предизборната картинка и не я поставяме под въпрос. Трябва да се случи нещо много „по-така“, за да се впечатлим. Е, на местните избори 2019 определено не липсваха и такива куриози, които да заслужават нашето внимание.

Моминият проход на Габровска

И най-голямо внимание определено получи кандидат- кметицата на градчето Момин проход Диана Габровска, издигната от партия Воля. Вече дори и Google знае коя е, след като автоматично те подсеща като напишеш в търсачката Момин проход, че може би търсиш претендентката за местен управник. Габровска се превърна в истинска звезда в социалните мрежи, но не благодарение на ораторските си способности или впечатляваща предизобрна платформа, а заради едни „леко“ поразголени снимки. 

И на такива, на които изобщо няма дрехи, а пък по-настоятелните успяха да се сдобият и с видео с нейни палави подвизи. В съчетание с интересното наименование на населеното й място Диана стана безапелационен хит на избори 2019! Оказа се, обаче че не достатъчно, за да спечели на своя страна и избирателите -  при 100% обработени протоколи за нея са гласували едва 50 човека.

За статистиката - кмет на Момин проход ще бъде Ивайло Котларов от ГЕРБ с 55.94% от вота на съгражданите си, а Габровска се нарежда предпоследна с 5.77%. Тия хора тама явно не разбират от жени, друго обяснение няма!

Поне ако не друго избирателите оплакнаха око!

Малък подарък  - джип

Други пък се опитаха да привлекат избирателите не с апетитни форми, а с „малък подарък“ . И то не какъв да е, а джип. Е, не за всеки избирател, а за спечелилия томболата в пазарджишкото село Черногорово. Така се опита да привлече гласоподаватели кандидатът за кметския стол Емил Захариев от местна коалиция „Новото време“.

Според сигнала и записите от събитие, провело се на 25 октомври, Захариев е предложил "лек, малък подарък" за някой жител на Черногорово, ако "се случат нещата с бюлетина 69". Освен за собствената си номинация, Захариев е агитирал с джипа си и гласоподавателите в Пазарджик, където със същия номер се гласува за досегашния управник Тодор Попов.

И в този случай кандидатът удари на камък, тъй като не успя да стигне до балотаж, а се класира втори след спечелилия от раз Димитър Вринчев, който получи 56.17%.

За любителя на томболите пък са гласували 471 души, или 42.74% от жителите на селото. Според посветени просто джипът е стар, а Захариев, който има няколко мандата зад гърба си, вече няколко пъти пробутвал един и същи номер;

Джип срещу глас! Кандидат-кмет агитира за вот с томбола за "малък подарък"Заснеха "томбола" словото в центъра на село Черногорово

Глас срещу печено пиле

Опашка от избиратели пък се изви в Хасково, но не пред изборните секции… а за печени пилета. Така се опитаха да подкупят жителите на ромската махала в града, които веднага прегърнали идеята. Освен вечеря, на хората им били раздавани и по 20 лева. Така и не стана ясно, обаче кой е генерирал нестандартната идея и е решил да разчупи клишето с кебапчетата и кюфтетата. А може и да е мислил за доброто на избирателите, като ги предпази от африканската чума, която удари прасетата.

Раздават безплатни печени пилета срещу глас в ХасковоПолиция е завардила всички изходи на ромската махала в града

Баница с пари

Интересен сигнал, свързан с Видин, се разпространи из социалните мрежи. Там била проверена баница на червения кандидат, в която се твърдяло, че има пари, но не новогодишни парички, а такива за избиратели. Оказало се, че вътре има само сирене… Дали е само шега или реалност, публикацията успя да се разпространи из мрежата и да събере хиляди лайкове и коментари. Вторият човек в БСП Кирил Добрев пък не пропусна да напомни за конфискуваната от полицията баница като пример за небивалия натиск на държавата срещу неговите съпартийци.

Я, елате пиленца при батко!

Сред най-колоритните участници във вота достойно се представи доайенът в поп-фолка Милко Калайджиев, който се бори за властта в родния Свиленград. Повелителят на всички пиленца се яви на изборите, подкрепен от ДПС, но така и не успя да стигне до кметския стол. Музикантът завърши пети в надпреварата, като за него гласуваха 434 души, което прави 3.90% от гласовете в Свиленград. Изборите в града спечели кандидатът на ГЕРБ Атанас Карчев с 63.34%.  

Разочарован от изборите Калайджиев заяви, че няма да прави повторен опит да влиза във властта.

Милко Калайджиев няма да става кмет на Свиленград, нареди се петиКандидатът на ГЕРБ Атанас Карчев печели изборите от първи тур

Няма как да има избори без Митьо Пищова

И тези избори не правят изключение. Любимецът на народа се яви за пореден път на избори и отново не спечели. Той получи само 203 от гласовете на избирателите във Велико Търново и това го нареди на последно място с 0.65%. Само можем да се надяваме този резултат да не го сломи и на следващите избори отново да го видим в някоя листа.

Изборите в старата столица бяха спечелени още на първи тур от Даниел Панов от ГЕРБ.

Ценко, Галиче и съпругата

Прословутият кмет на Галиче Ценко Чоков отново беше кандидат за кмет, но не на родното си село, а на община Бяла Слатина. И той обаче загуби от Иво Цветков от ГЕРБ. За поражението си обвиненият като тартор на организирана престъпна група бивш управник обвини опонентите си, които го изкарали „злодей“.  Не всичко е загубено за семейство Чокови, защото съпругата на Цонко отива на балотаж за село Галиче заедно с  кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов.

Ценко Чоков загуби битката за Бяла Слатина, жена му отива на балотажИво Цветков от ГЕРБ е събрал най-много доверие

Да спечелиш дори и от ареста!

Независимият кандидат Николай Димитров, който е кмет на Несебър три мандата, печели четвърти от раз, макар че е в ареста.

В началото на седмицата той беше задържан за търговия с гласове. Според предварителните данни от днешните избори той запазва кметския си стол с 64,5% от гласовете. Очевидно тази малка подробност не му попречи на безапелационната победа.

И накрая да обобщим с картинка, която набра популярност в социалните мрежи. Изберете пералнята, с нея програмата ви е гарантирана!