42- годишният затворник Георги Танчев - Манджата, който избяга от обекта, на който работи, е излъгал, че отива на среща със сестра си. Наркопласьорът излежава едногодишна присъда за разпространение на наркотици и съдът е постановил тя да бъде изтърпява в затворническо общежитие при общ режим. Съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, лишените от свобода, изтърпяващи наказание при първоначален „общ“ режим, могат да полагат труд на външни обекти. Георги Т. е бил приведен в ЗООТ „Хеброс“ на 9 март 2018 г. До момента той е бил осъждан многократно за престъпления против собствеността и притежаване на наркотични вещества.

Манджата и още 8 затворници работели в мандра в Прослав. На обекта нямало охрана, тъй като такава се изисква ако работят повече от 9 души. 

Към 15 часа мъжът помолил отговорника на мандрата да отиде до близкия паркинг, където го чакала сестра му. Умилостивил го с тъжна семейна история и излязъл. Повече не се върнал. В края на работното време, около 5 часа, от фирмата се обадили в заотвора и съобщили, че Танчев липсва. При проверката се оказало, че Манджата всъщност няма сестра. 

Създадена е организация за издирването му. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив се извършват активни процесуално-следствени действия и оперативни мероприятия за издирване на Танчев.

Предвиденото от закона наказание, за престъпление по чл. 297 ал. 1 от Наказателния кодекс, е до три години „лишаване от свобода“.   

Ето и коментара на говорителя на Районна прокуратура Атанас Илиев по случая: