Хакерският пробив в системата на НАП е безпрецедентен и в никоя друга държава не се е случвало подобно нещо. Това коментира пред TrafficNews IT специалистът Ивайло Мирчев. Той допълни, че спокойствието на разследващите и уверенията, че  сериозна опасност няма и пробивът не е толкова голям, всъщност е опит да скрие колко голям е проблемът.

„Говорим за система, в която има данни за доходите, адресите, получавани суми, теглени такива, пенсии в чужбина и IP адреси за всеки един от тези близо 5 милиона души. Какво правим, ако тази информация бъде продадена? Възможно е тя да достигне до телефонни измамници например. В такъв случай, те ще имат данни за това какво, от кого и как могат да поискат.”, коментира Мирчев.

По повод изявлението на финансовия министър Владислав Горанов малко по-рано днес, в което той каза, че подобно нещо може да се случи във всяка една държава, Мирчев обясни, че системата на НАП в момента е достъпна за всеки един IT специалист с добри познания.

„Това е катастрофален пробив и би било абсурдно някой да опита да го изкара незначителен теч на данни. Възможно е например освен да бъде взета информация за определени хора, да бъдат променени и манипулирани данни на гражданите”, обясни Мирчев.

Според  IT-специалиста системата би могла да бъде защитена, точно както са и тези на други държави.

„Дори само данните на служителите на НАП да бяха изтекли, това отново е огромен проблем. Говорим за потребителски имена и пароли, те са вътре в същата тази система, която беше разбита вчера”, допълни Мирчев.

Според експерта пробивът в системата на различни институции у нас е системен. Мирчев припомни как преди по-малко от година в Търговския регистър също имаше подобен случай и до момента не е ясно кой и с каква цел го е направил. Специалистът допълни и че в НАП има информация за починали хора, за техни наследници и т.н.

„Има български IT фирми, които работят и в чужбина. Има такива, които се занимават именно с подсигуряването на системи и сайтове. Друг е въпросът, че както с всички обществени поръчки е възможно и с тези, да печелят уредени фирми, които да нямат мотивация да наемат наистина добри хора, защото знаят, че така или иначе ще получат една определена сума”, коментира Мирчев.

Според експерта системата на НАП би трябвало да бъде една от най-добре обгрижваните такива и факта, че в нея имаше пробив, без значение от кого, е показателен, че държавата не се е погрижила за подсигуряването и.