Идея да се наложат ограничения за влизането в столицата на коли от провинцията беше огласена на днешното заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет.   

"София трябва да реши проблема с автомобилите, които на са регистрирани в столицата и не плащат данъци тук, но допринасят за мръсния въздух и разрушаването на инфраструктурата в града", заяви общинският съветник от Атака Борислав Иванов, който е част от групата "Патриоти за София. Човекът на Волен Сидеров се закани да предприеме конкретна инициатива в тази посока.

Засега от най-големите групи на ГЕРБ и БСП се въздържаха от коментар на предложението. В момента значителна част от движещите се по столичните улици автомобили наистина не са със софийска регистрация, но много техни собственици са с постоянен адрес в столицата. 

Междувременно със седем гласа "за" и шест "против" - на БСП и Демократична България увеличението на данъците за старите коли и при сделки с имоти, което предложи кметът Йорданка Фандъкова, бе прието от финансовата комисия. 

В София има регистрирани 19 000 мотора, 6400 мотопеди, 97 триколки, 350 яхти, 345 кораби и 27 моторни шейни, данъците за тях няма да се вдигат, показа справка на зам.-кмета по финанси и транспорт Дончо Барбалов. От товарни превозни средства в момента се събират около 5 млн. приходи, каза още той и уточни, че данъците при тях се формират по закон не както при другите автомобили.