„Във времена на кризи само публичните финанси могат да генерират растеж”, това заяви зам.-кметът по финанси Илия Кирчев по време на онлайн брифинга в Община Пловдив по повод мерките в помощ на бизнеса.  Те включват освобождаване от тротоарно право, разсрочване на концесионни такси, патентни данъци и други.

Община Пловдив с помощ към бизнеса – освобождава от такси и започва големите си проектиВъв времена на криза публичните финанси могат да генерират растеж, каза Илия Кирчев

Секторът, който според Кирчев може да работи спокойно в условие на икономическата криза е строителният. Поради това Община Пловдив ще работи активно по големите проекти, които са предвидени. Общата им стойност от над 200 млн. лева.

На какъв етап са те?

Водният цикъл за 120 млн. лева

На 4 март бе направена  първа копка на първите два лота за подмяна на ВиК – мрежата. Общата им стойност е  16,5 млн. лева, като ще се разкопаят 40 улици в район „Северен”.  Скоро трябва да се пусне поръчка и за третия лот, който включва големите водопроводи на бул. „Дунав”  и Брезовско шосе.  С актуализацията на проекта, лотът ще струва 18 млн. лева ,което е със 7 млн. лева по-малко от предвидените.

С въвеждането на извънредното положение от Община Пловдив временно замразиха проекта, за да нямат хората проблем с водоподаването, докато си стоят в домовете. Решение обаче е било взето проектът да се размрази.  Така ремонтните дейности ще започнат в понеделник.

Договор е подписан и за най-голямата част от проекта - за ремонта и модернизацията на пречиствателната станция бе избрана фирмата „Главболгарстрой” , като стойността  на поръчката е  57,7 млн. лева.

Стадионите на Ботев и Локомотив за 37 млн. лева

Преди кризата правителството одобри трансфер от 37 млн. лева за двата пловдивски гранда – Ботев и Локомотив. 25 млн. лева ще са за Ботев Пловдив за дострояването на Колежа, а за стадион Локомотив – 12 млн. лева.

Въпреки че имаше притеснение, че парите могат да бъдат пренасочени към други пера, кметът Здравко Димитров, заяви, че строителството на двата стадиона ще започнат при първи възможности.  В момента се прецезират проектите и трябва да бъде пусната обществена поръчка.

„Модър-Царевец” за 12,5 млн. лева

Може би най-дългоочаквания проект от пловдивчани за последните 10 години, все още не може да стартира. В началото на мандата кметът прекрати обществената поръчка за инженеринга на съоръжението.  Зам.-кметът Илия Кирчев каза, че лятото ще започне неговото строителство, но това е невъзможно. Най-вероятно лятото ще бъде проведена обществена поръчка, която отново ще бъде за 12,5 млн. лева и отново ще бъде на инженеринг.  В бюджета на Пловдив има заложени 1 млн. лева.за съоръжението.

Нов мост над река Марица за 30 млн. лева

Друг проект, за който се говори много е новия мост над реката, който трябва да свърже бул. „Копривщица” с бул. „България”. Предварителните разчети е, че той ще бъде за 30 млн. лева. Все още обаче няма готов технически проект. Всички терени по него са отчуждени, като със завършването на проектирането, може да започнат процедурите по обществената поръчка.

Нови детски градини и кв. „Гладно поле”

Общата стойност на проектите е 20 млн. лева по ОП „Региони в растеж” и включва нова забавачка на ул. „Богомил”, нова сграда на ЦДГ „Каменица” и разширение на „Зорница” в „Южен”. Отделно ще се строи и забавачка на бул. „Александър Стамболийски”, близо до пресечката с „Пере Тошев”.

Останалите средства са за инфраструктурата в кв. „Гладно поле” – разширение на „Лев Толстой”, ул. „Богомил” и ул. „Тодор Гатев”.