"Има осигурени маски и консумативи за следващия месец. Имаме направени и платени поръчки и за по-дълъг период. Включваме и нашата индустрия, за да обезпечим българдския народ". Това съобщи на извънреден брифинг в МС икономическият министър Емил Караниколов. 

Той присъства на среща между премиера и производители на маски и предпазни облекла, които увериха, че още до утре ще бъдат представени 3 вида платове за одобрение от вирусолозите в националния кризисен щаб.

"Получаваме постоянно заявки. Месечната заявка е около 111 000, това са необходимите облекла за всички", допълни още Емил Караниколов. 

Той изрази благодарност към българската индустрия. „Те на 100% проявиха разбиране. Заповедите, което са взети от нашите партньори, от членове на ЕС, и от нашите, предвижда форсмажор. Т.е. ако нашите производители са имали договори с контрагенти в други страни, те ще могат да се позоват на този форсмажор, така че да няма вреди и пропуснати ползи и съответно да се започват дела срещу тях за неизпълнени договори”, обясни още икономическият министър, цитиран от Нова тв.

„Това е практика на всички европейски страни, които въведоха този механизъм”, коментира още той.

„Тъй като производителите на такива медикаменти са предимно извън ЕС, аз разчитам, че българските производители могат да се справят”, категоричен бе Караниколов.

По думите му в момента има предложения за допълнителни няколко плата, които са непромукаеми. „Те ще бъдат одобрени до утре от нашите вирусолози и ще се започне производство и в България, освен това, което произвеждаме”, каза той.

„Към момента, от сутринта, всички налични консумативи за медицински нужди, които са налични в България и в производители, и в доставчици са ангажирани и са запазени за българската държава”, заяви министърът на икономиката.

Производители на военно облекло предлагат да шият предпазни медицински средстваТова стана ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на големи текстилни предприятия