Министерството на финансите наложи от 1-ви януари, всички ведомствени бензиностанции да се свържат с НАП, чрез фискални устройства и нивомери. Това провокира превозвачи и зърнопроизводители да обявят готовност за стачни действия.

Според финансовото министерство близо 40% от нелегалният дизел е именно от обекти в секторите селско стопанство и транспорт. Това се равнява на 3 хиляди тона гориво. От зърнопроизводителите отричат обвиненията и настояват на спешни промени. Те твърдят, че преди наложения закон контрола е бил по-стриктен.

Представители на превозвачите също подкрепят протеста. Репортер на TrafficNews.bg, се срещна с председателя на международните превозвачи за Пловдив и бивш шеф на ДАИ Йордан Арабаджиев.

„Ако няма промяна и се запази редът, които беше предвиден първоначално, с монтиране на нивомерни системи и фискализация, ние от съюза на превозвачите безсъмнено ще подкрепим протестите", заяви Йордан Арабаджиев.

Той добави още, че след публикация на министерството в своя сайт условията, които предлагат от там са допустими и устройва транспортните фирми.

До момента по информация на НАП, са поставени едва 300 фискални апарата във ведомствени бензиностанции.По неофициални данни в страната ведомствените обекти със собствени бензиностанции са около 30 хиляди. Преговорите между двете страни продължават.

TrafficNews.bg