Има риск от рецесия у нас, предупреди доцент Даниела Бобева от Икономическия институт към БАН.

Според експертите страната ни се нуждае от ръст на икономиката от поне 5 на сто. През 2018-а обаче той се забавя от 3,6 на 3,1%.

Икономистите от БАН посочват, че нашата икономика е силно зависима от тази на Германия, която показва признаци на забавяне на икономическия растеж.

"Ако спадне немската икономика с 1-процентен пункт, може да се очаква 0.58 за България, т.е. имаме в една доста голяма степен зависимост от концентрация в няколко държави, които за съжаление са сериозно засегнати", обясни Бобева пред БНР.

Тя не се ангажира с прогноза кога може да се присъедини България към чакалнята на еврозоната и в последствие към валутния съюз.

"Ако до юли месец ние пак не получим сигнал за присъединяване към чакалнята на еврозоната ERM-2, това ще се отрази неблагоприятно, тоест могат да се влошат сценариите за развитието на икономиката", предупреди тя.

"За съжаление, процесът на присъединяване към валутния механизъм от валутен процес, от чисто икономически и монетарен паричен процес, стана политически. Затова и ние едва ли можем да се ангажираме, като учени, с изхода от този процес", допълни доцентът от БАН.