Паниката заради африканската чума по прасетата роди прогнози за поскъпване до 50 на пържолите. Вместо на свинското обаче  нагоре тръгна цената на пилешкото. За това сигнализираха пред TrafficNews собственици на малки бакалии и заведения за бързо хранене в София. Те се оплакаха, че търговци от столични борси им предлагат охладеното пилешко с 10-12% по-скъпо спрямо миналата седмица. В момента оборотът му расте, защото покрай истерията за свинската чума се увеличава консумацията на пилешки продукти.

Производителите на пилешко обаче отрекоха да имат вина за по-високите цени. 

"Има съвсем слабо повишение на цените при производителите – с 0.02 до 0.05 лв. на килограм и ако има такова сериозно повишение над 10 на сто за крайния потребител, това е напълно спекулативно", заяви пред TrafficNews председателят на  Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. По думите му няма никаква обективна причина за поскъпванена пилешкото месо у нас. 

Българските производители не можели да си позволят да вдигат цените, защото веднага ще започне внос от Румъния и Полша. Нещо повече производството на пилешко месо в ЕС нараства с 13% и има много голямо предагане. 

"България има стабилно птицепроизводство, но не може да се похвали с ръст в износа – около 100 хил. тона годишно, така че птицевъдите в голяма степен разчитат на вътрешния пазар и не могат да си позволят да вдигат цените, когато няма обективни причини – като цена на зърното или повишени разходи за производство заради по-високи цени на тока. Всичко останало са търговски хватки и слухове, които покрай кризата с чумата по свинете се увеличават", смята Димитър Белоречков.

Според данни и от Държавната комисия по стоковите борси и тържища през последната седмица има съвсем минимално движение в цената на едро на пилешкото месо. Замразеното пиле се е продавало на цени от 3.97 до 4.02 лв. за килограм, пилешкият бут е поевтинял от със седем стотиники и е стигнал цена от 2.88. Единствено има повишение на цените на пилешките гърди с 10 ст. и на едро те са се продавали за 7.60 лв. В тези граници се движат и цените през миналия месец.

През изминалата седмица цените на дребно на килограм замразено пиле в големите търговски вериги са средно с 0.80 лв. по-високи от тези на едро, а на охладеното е средно с 0.40 лв.

Свинската пържола пък все още не е по-скъпа спрямо миналата седмица. 

"Въпреки кризата с епидемията от африканска чума, цената на свинското месо и каймата остават без съществена промяна. Причината е, че има понижено потребление", обясни пред TrafficNews изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите в България д-р Светла Чамова. 

Въпреки че е ясно, че заразеното месо не е опасно за хората, и потребителите на едро, и тези на дребно, са намалили покупките, призна тя. 

"Може би причината е, че сега не е сезонът на свинското, но цените не са се вдигнали сериозно. Средната цена в момента е 7.60 лв. за кг, което е със 7% повече спрямо предходния месец.  Докога ще бъде така е трудно да се каже", подчерта д-р Чамова.

Повече собственици на ресторанти и заведения са започнали внос на свинско, а преработвателите и без това разчитат предимно на вносно месо, тъй като прясното отива за изцяло за вътрешна консумация и не стига за колбаси. Затова се очаква, че  най-голям е ръстът на цените при малотрайните и трайните колбаси, които от начачалото на годината досега са поскъпнали средно с 15 на сто. 

Заради чумата Китай започна внос на свинско от ЕС, Там заради заразата са избити милиони животни. Именно огромният недостиг на свинско в най-многолюдната страна в света вдига и цените на световните борси, което неминуемо повишава и цените на вътрешния европейски пазар. Така в Западна Европа разликата в цените е очевидна - в Германия поскъпването е с 25%, в Испания - 28%, а в Холандия - 27%.