Кестените, които са един от символите на София, цъфнаха за празника на столицата, който се отбелязва на големия празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Белите цветове изпъкват на фона на покафенелите листа и като че ли с тях пролетта се връща отново.

Народните поверия гласят, че ако дърво цъфне два пъти, това вещае люта зима. Столичани обаче са свикнали с явлението – някои кестенови дървета цъфтят по два пъти през годината когато листата им са изсъхнали по-рано.

Не само пухкавите цветове повдигаха настроението в днешния празничен ден, в който се отбелязва и 140-годишнината откакто градът е столица на България.

От сутринта центърът е пълен с хора, които се поздравяват, пият кафе или се припичат на тревата пред Народния театър. Туристи щракаха с фотоапарати старините от Антична Сердика, а други си правеха селфи с лъвовете пред Съдебната палата. Безплатни обиколки с екскурзовод имаше по старините награда -  в Триъгълната кула на Сердика и Археологически парк "Западна порта на Сердика". 

Мнозина се възползваха от свободния вход на Регионалния исторически музей и Софийската градска художествена галерия. Други се разходиха до парка „Врана”, а най-малките се радваха на маймуните, тигъра, слоницата, патагонската мара и сурикатите в зоопарка, които също бяха без пари.    

Децата пък се забавляваха в ателиета за изработка на римска мозайка и декорация на керамичен съд.

В 17:30 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" започна концерт на Софийския духов оркестър, а час по късно започна тържеството по връчването на Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда е примата на българската музика Лили Иванова.

В 20,30 часа на площад „Княз Александър Първи” пък започва аудио-визуалният спектакъл "София градски вибрации – 140 удара в минута", дело на млади творци. В шоуто участват Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България, музиката за събитието е на DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а визията и 3D мапинга са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Визуалното шоу по време на концерта е създадено от Лора Шопова. Входът за събитието е свободен.