Световен общобългарски събор превзема пространството пред Националния дворец на културата от днес до неделя. Форумът е с мото "Хубава си татковино - с България навеки!" и събира българи от цял свят. Целта на събитието е да представи родните автентични традиции и обичаи, за да съхрани българската идентичност. Съборът е част от инициативата "Да запалим и съхраним огъня български…!".

Програмата на тридневното събитие включва концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, фермерски базари, бирфест, спортни проява, улица на занаятите. Жителите и гостите на столицата ще могат да видят изложба на носии и реквизит, народни борби, огнено и нестинарско шоу.

Огранизатори на събитието за Столична община, Български арт и фолклорен център "Нестия", както и Световният алианс на българите и българското. Партньори на общобългарския събор са общината в Босилеград и Културният център в града. Очаква се на събора да дойдат също българи от Албания, Косово и Молдова.

Идеята за събитието дошла още през 2017 г. на събиране на българи в Ибиса. Те пяха и танцуваха два дни, а аз се замислих защо да бъде там и как да върнем в България тези хора. Да им припомним българските постижения, да поговорим за България. За това и мотото на събора е "Хубава си, татковина – с България навеки". Единението може да стане чрез българските занаяти, изкуства или фолклор", обясни по-рано днес председателят на БАФЦ "Нестия" Христо Станков.